Lycknis.se

Smarta tips för dig som student

Studietiden är en spännande tid men man kan möta ekonomiska utmaningar. Att vara student behöver dock inte betyda att leva på nudlar och vatten. Med rätt strategier kan du hitta sätt att spara pengar och få mest möjliga värde för dina pengar. 

För att hantera de ekonomiska utmaningar som studielivet innebär, krävs det lite kreativitet, disciplin och planering. Genom att utnyttja studentrabatter, att vara smart med dina matkostnader och studentlitteratur, eller att investera i teknik som hjälper dig att studera mer effektivt, finns det många möjligheter att göra din studentekonomi mer hållbar. 

01

Att skaffa studentkort

Att skaffa ett studentkort är ett enkelt och effektivt sätt att spara pengar. Med ett studentkort får du tillgång till mängder av rabatter, bland annat på kläder, mat, böcker, resor och mer. Det finns olika sorters studentkort, och du kan ansöka om dem via din högskola eller universitet, eller genom organisationer som Mecenat eller Studentkortet i Sverige. Dessa kort är oftast gratis eller kostar en liten summa, men de potentiella besparingarna gör dem väl värda investeringen.

02

Spara pengar på litteratur och mat

En av de största utgifterna för studenter är ofta studentlitteraturen. Ett tips för att spara på böcker är att köpa begagnade böcker, låna på biblioteket eller dela böcker med en klasskamrat. Vissa universitet har också online-portaler där studenter kan köpa och sälja begagnade böcker.

När det gäller mat, kan det vara lockande att äta ute eller beställa hämtmat, men att laga mat hemma är betydligt billigare. Genom att planera måltider i förväg, köpa basvaror i bulk, och utnyttja studentrabatter i matbutiker kan du sänka dina matkostnader avsevärt. Att laga mat i stora mängder och frysa in för senare är också ett bra sätt att spara både tid och pengar.

03

Investera i smarta prylar och teknik

Det finns flera tekniska verktyg och appar som kan hjälpa dig att bli mer effektiv i dina studier. För att organisera ditt arbete kan appar som Google Keep, Evernote och Trello vara användbara. De kan hjälpa dig att hålla koll på uppgifter, anteckna och planera projekt.

Pomodoro-tekniken: Denna tidshanteringsteknik delar upp ditt arbete i korta, intensiva perioder (vanligtvis 25 minuter), separerade av fem minuters pauser. Detta kan öka produktiviteten och hjälpa till att förhindra utbrändhet.

För att undvika distraktioner kan du prova appar som Forest och StayFocusd som begränsar din tid på vissa webbplatser eller blockera dem helt under studietiden. Dessutom finns det appar som Quizlet och Anki, som hjälper dig att lära genom att använda flashcards och repetitionstekniker, vilket kan vara särskilt användbart när du behöver komma ihåg stora mängder information.

Sist men inte minst, att investera i bra hörlurar med brusreducering kan vara en livräddare, särskilt om du bor i en bullrig studentkorridor eller om du ofta studerar på offentliga platser. Hörlurarna kan hjälpa dig att fokusera på ditt arbete och blockera ut distraktioner.

04

Studieteknik

Studieteknik handlar mycket om att hitta strategier som fungerar för just dig, men här är några smarta tips som kan hjälpa till att förbättra dina studier.

 • Planera din studietid och sätt upp mål.
 • Använd metoder för studiemotivation, såsom meditation och digital detox.
 • Följ tiominutersregeln – repetera kursmaterialet flera gånger för att kunskapen ska fastna i långtidsminnet.
 • Anteckna för hand.
 • Eliminera distraktioner – stäng av ljudet och notiser på din mobil.
 • Variera din studiemiljö – studera på olika platser.
 • Prova olika lästekniker med hjälp av böcker, ljudböcker, video, föreläsningar.
 • Lär dig olika minnestekniker.
 • Ta regelbundna pauser och gå på promenader.
 • Behåll god fysisk form genom träning.
 • Prioritera god sömn.
 • Läs högt för dig själv.
 • Belöna dig själv.
 • Använd ramsor för att komma ihåg svåra saker.
 • Bli skicklig på att studera både individuellt och i grupp.
 • Upprätthåll en god relation med din lärare.